LVAD құрылғысын пайдаланатын науқастардың диета сақтауы бойынша кеңестер
Жақсы тамақтану және жүрек үшін натрий аз диета барлық үшін, әсіресе жүрек аурулары бар адамдар үшін өте маңызды. Дұрыс азық-түлік түрлерін таңдау және сау салмақты қолдау арқылы, сіз жүрек пен тамыр жүйесіне жүктемені азайтуды және жақсы сезінуді жасай аласыз.
Сізге қажет кейбір дәрі-дәрмектер, оның ішінде таблетка Варфарин, арнайы сақтық шараларын талап етеді. Сіздің дәрігер немесе LVAD үйлестірушісі сізге нақты жағдайыңыз үшін тамақтану бойынша толық ұсыныстар бере алады.
Жүрек үшін салауатты тамақтану бойынша кейбір жалпы ұсыныстар.
Жемістер мен көкөністерді көбірек жеңіз. Оларды күніне кемінде 5-6 рет қолдануға тырысыңыз. Варфарин препаратының тиімділігін бұзатын К витамині жоғары өнімді тұтыну деңгейіне назар аударыңыз (тамақтану және Варфарин препараты бойынша толығырақ ақпарат төменде берілген).
Талшық тұтыну деңгейін жоғарылатыңыз. Америкалық кардиологтар қауымдастығының өкілдері кем дегенде 25 граммды ұсынады. Тұтас бидайдан нан мен ботқа, қоңыр күріш, бұршақ, сұлы кебектері, сұлы үлпектері, жемістер мен көкөністерді таңдаңыз.
Қуырылған тағамды тұтынуды шектеңіз. Майды аз мөлшерде пайдаланыңыз және зәйтүн және рапс майы сияқты моноқанықпаған майды таңдаңыз.
Пісіру, грильде қуыру, қуыру және бұқтыру сияқты тамақ дайындау әдістерін пайдаланыңыз.
Еттің жеңіл түрлерін жеңіз. Майы және терісі алынған, майлылығы аз еттің кесіндісін қолданыңыз. Қызыл ет тұтынуды карталық колода өлшемінде 2-3 унцияда шектеңіз.
Балықты аптасына екі рет жеңіз. Міндетті түрде пісіру тәсілдерін қолданыңыз, қуыруға және балықты майда дайындауға жол бермеңіз.
Жұмыртқа сарысын аптасына 3 данаға дейін шектеңіз. Тек жұмыртқа ақуыздарын немесе оларды алмастырғыштарды қолданыңыз.
Майы төмен сүт өнімдерін таңдаңыз. Майсыздандырылған және 1% сүт майы төмен түрі болып саналады. Құрамында майы төмен соя сүтін немесе құрамында лактоза жоқ сүтті қолдануға болады.
Қанық және транс-майларды қолданбаңыз.
Қаныққан майлар жануарлардан алынатын өнімдерде (сүт өнімдері және майлы ет) және басқа да өнімдерде (мысалы, пальма және кокос майлары) бар.
Транс-майлар тағамдарда, нан-тоқаш өнімдерінде, қуыруға арналған майларда, кейбір қуырылған өнімдерде және қатты маргариндерде болады. Олар ТТЛП («жаман» холестерин) деңгейін көтереді және ЖТЛП («жақсы» холестерин) деңгейін төмендетеді.
Натрий тұтынуын шектеңіз. Құрамында 140 мг-нан кем азық-түлікті таңдап алыңыз және ас ішуге 600 мг-нан кем натрийге ұмтылыңыз. Натрий туралы толығырақ төменде оқыңыз.
Этикеткалар сізге қандай да бір тағамды тұтыну туралы және бұл салауатты таңдау ма немесе жоқ па, ақпараттың тамаша көзі болып табылады.
Ескеру керек бірінші нәрсе – бұл пакеттегі үлес мөлшері мен үлес саны.
[Калория] Үлес мөлшерінде, тағам дайындаудың сау әдістеріне және күн сайын әр түрлі сау тағамды тұтынуға көңіл бөліңіз.
[Май] барлық майлар үлесі 5 г кем болуы тиіс (жалпы күнделікті порция 50-75 грамм). Моноқанықпаған және полиқанықпаған майлармен өнімдерді қолдануға тырысыңыз. Қаныққан майлар үлесі 3 граммнан кем болуы тиіс (типтік диетада күніне 15 граммға дейін). Көлік майларын шектеңіз.
[Клетчатка] Клетчаткасы жоғары өнімдерде 5 грамм немесе одан көп болу керек. Мақсаты, кем дегенде, күніне клетчатка 25грамм болуы керек.
[Натрий] Мақсаты - күніне 2000 мг немесе одан аз. Құрамында натрий аз өнімдердің бір үлесінде кемінде 140 мг натрий болады.
[Көмірсулар мен қант] Егер сізде триглицеридтер жоғары болса, кем дегенде 30 г көмірсулар және кем дегенде 15г қант бар өнімдерді таңдау керек. Егер сіз диабетик болсаңыз, көмірсулардың жалпы деңгейін қадағалаңыз. (15g үлес қалыпты деп саналады).
Натрий мен сұйықтықтарды тұтыну
Тұз немесе натрий шамадан тыс тұтыну ағзада сұйықтықты шамадан тыс ұстап тұруға әкелуі мүмкін. Сіздің мақсатыңыз:
-Күніне натрий кемінде 2000 мг;
Кез келген түрдегі сұйықтықтың (су, шырын және т. б.) 1500мл артық емес;
Азық-түлік заттаңбаларын мұқият оқып, күнделікті натрий мен сұйықтықты тұтыну журналын жүргізіңіз. Оның үстіне:
Үлесте кемінде140мг натрий бар өнімдерді таңдап, заттаңбада көрсетілгендей бір ғана үлесін қолданыңыз. Дұрыс мөлшерін анықтау үшін өлшемі бар шыныаяқ ұстаңыз.
Үлесте 300 мг артық натрий бар тамақ ішпеңіз.
Жалпы натрий кем дегенде 600 мг бар тағаммен тамақтануға тырысыңыз.
Үйден тыс тамақтану кезде абай болыңыз. Мейрамхана тағамы құрамында натрий жоғары болуы мүмкін. Тұздықтар мен дәмдеуіштерді толтырусыз (немесе жай бұрыш) бөлек сұраңыз.
Тамақ өнімдерін дайындау кезінде немесе тамақ ішу кезінде тұз немесе тұз қосылған дәмдеуіштерді қоспаңыз.
Құрамында натрий аз өнімдер тұщы болуы міндетті емес! Хош иіс пен дәм беру үшін төменде келтірілген өнімдердің кез келгенін көріңіз:
Құрамында натрий жоқ шөптер, дәмдеуіштер және дәмдеуіштер қоспалары
Ащы бұрышпен немесе қызыл бұрышпен тұздық
Вустершир тұздығы(1 шай қасық / күн)
Дайындалған ақжелкек
Сірке суы
Бұрыш және лимон бұрышы (натрий жоқ)
Май және сірке суы сияқты салаттар үшін қарапайым тұздықтар (бөтелкедегі заттаңбаларды оқу, олардағы натрий жоғары болуы мүмкін)
Сонымен қатар, тұзды көбінесе бағдарламаланған дәм екенін есте сақтаңыз. Құрамында натрий төмен өнімдер бірінші рет тұщы болып көрінуі мүмкін, бірақ, әдетте, бір немесе екі аптада сіздің дәмдік рецепторларыңыз өзгере бастайды және бұрын сізге ұнаған натрий жоғары өнімдері өте тұзды болып көрінуі мүмкін.
Варфарин (Coumadin)
LVAD бар пациенттердің көпшілігіне қан ұю мүмкіндігін азайту үшін Coumadin (варфарин) тағайындайды, бұл сорғыға әсер етуі мүмкін. Егер сіз Coumadin қабылдасаңыз, сіз K витамині бар тағам өнімдері мен диеталық қоспалардан сақ болуыңыз керек, себебі бұл Coumadin препаратына кедергі келтіруі және оның тиімділігін бұзуы мүмкін. К витамин деңгейін сақтау үшін сіз жасай алатын кейбір нәрселер:
1.Күніне ½ тостағанға дейін К витамині бар өнімдердің көлемін шектеу. Қырыққабат, шпинат, шалқан, мангольд және қыша сияқты дайындалған аскөк жатады.
2.Күніне 3 рет үлесте 1 шыныаяқ К витаминінің орташа құрамы бар көлемін шектеу. Бұған шалқан аскөгі, салат жапырағы, брокколи, эндивий, латук және брюссель қырыққабаты (үлеске ½ тостаған) кіреді.
Поливитаминдермен, шөп қоспаларымен және K витаминінің қоспаларымен абай болыңыз. Бұл қоспаларды қабылдау алдында өз дәрігеріңізден консультация алыңыз. Анемия.
Жүрекке операция жасағаннан кейін сіз анемия тәуекеліне ұшырай аласыз-қан анализінің көрсеткіштері төмендейтін жағдай, мүмкін, өйткені сіздің ағзаңыз темірдің жеткілікті мөлшерін алмайды. Анемия кезінде сіз шаршауды немесе әлсіреуді сезінесіз.
Көптеген ерлер мен әйелдер (жүкті емес, бала емізу емес немесе цикл кезінде емес) күніне 10 мг темір тұтынады тиіс. Кейбір жақсы темір көздері мыналарды қамтиды:
Байытылған және нығайтылған астық өнімдері. Кейбір дәнді таңғы ас ағзаның темірге деген күнделікті қажеттіліктерін (жалпы 100% мюсли және жүзім жаңғақтарын қоса алғанда) қанағаттандыруға мүмкіндік береді.
1. Ет, балық және құс
2.Бұршақ және соя бұршақтары
3.Шпинат және жапырақты қырыққабат
4.Кептірілген қара өрік, өрік және мейіз
Темірді игеруге көмектесетін апельсиндер, грейпфруттар, тәтті бұрыш, құлпынай сияқты С витаминінің жоғары мөлшері бар өнімдерді қолданыңыз.